7.11.2013

Raglanvillatakkiopastus, osa 1

Lisätty työvaihekuvia 23.11.2013
Korjattu 1. krs:n ohjeen virhe 19.12.2013

Kati pyysi apua neuloakseen villatakin tyttärelleen. Opastan nyt muutamassa postauksessa, kuinka neulot yksinkertaisen raglanhihaisen villatakin, jota ei tarvitse ommella paloista yhteen. Tuloksena syntyy sopiva villatakki noin 110-senttiselle lapselle.

Valitse lanka ja puikot ja neulo mallitilkku. Tee mallitilkusta vähintään 30 s leveä ja 40 krs korkea. Mittaa neulomasi mallitilkun tiheys leveys- ja korkeussuuntaan.

Katin tilkun silmukkatiheys 3,5 mm puikoilla neulottuna oli 30 s sileää neuletta = 10 cm, ja käytän sitä esimerkkilaskuissa.Haluamme, että villatakin rinnanympärys on 68 cm. Tämä on neuleen perusmitta, johon suhteutamme kaikki muutkin ympärysmitat. Elizabeth Zimmermannin prosenttikaavan mukaisesti  hihan- ja pääntienympärys ovat noin 40 % neuleen vartalonympäryksestä ja raglanneuleen kainalossa tulisi olla noin 8 - 10 % vartalonympäryksen silmukoista. 

Vartalonympäryksen, eli miehustan silmukkamäärä on siis 6,8 * 30 s = 204 s. 
Kumpaankin kainaloon varataan 0,08 * 204 s ≈ 16 s
Hihanympärys tulisi olla noin 0,4 * 204 s ≈ 82 s
Varaamme pääntielle hiukan enemmän silmukoita, jotta se ei missään nimessä ahdista tytön kaulalla. 

Varsinainen neuleohje

Käytetyt neulelyhenteet 
krs = kerros
L1 = lisää 1, eli poimi silmukoiden välinen pohjukkalanka vasemmalle puikolle ja neulo se takareunastaan kiertäen oikein 
n = nurin
o = oikein
s = silmukka


Luo 90 s 3 mm puikoille. Neulo tasona ainaoikeinneuletta 10 krs. Vaihda työhön 3,5 mm puikot ja neulo vielä 1 krs nurin. 

Seuraavalla kerroksella tehdään ensimmäiset raglanlisäykset ja merkitään lisäyskohdat silmukkamerkein. Tarvitset 8 silmukkamerkkiä. Silmukkamerkkien etuna on se, ettei neulojan tarvitse laskea tai tarkkailla neulettaan niin paljon, vaan voi jopa seurata suosikkisarjaansa neuloessaan.

1. krs: Neulo 13 o, L1 (lisää 1), lisää silmukkamerkki, 2 o, lisää silmukkamerkki, L1, 12 o, L1, lisää silmukkamerkki, 2 o, lisää silmukkamerkki, L1, 32 o, L1, lisää silmukkamerkki, 2 o, lisää silmukkamerkki, L1, 12 o, L1, lisää silmukkamerkki, 2 o, lisää silmukkamerkki, L1, 13 o. Työssä on 98 s. 
2. krs: Neulo koko krs nurin. 
3. krs: Neulo oikein seuraavaan silmukkamerkkiin asti, L1, siirrä silmukkamerkki, 2 o, siirrä silmukkamerkki, L1, neulo oikein seuraavaan silmukkamerkkiin asti, L1, siirrä silmukkamerkki, 2 o, siirrä silmukkamerkki, L1, neulo oikein seuraavaan silmukkamerkkiin asti, L1, siirrä silmukkamerkki, 2 o, siirrä silmukkamerkki, L1, neulo oikein seuraavaan silmukkamerkkiin asti, L1, siirrä silmukkamerkki, 2 o, siirrä silmukkamerkki, L1, neulo oikein kappaleen loppuun. Työssä on 106 s. 

Kuvasarja raglanlisäyksistä:
1. lisäys ennen silmukkamerkkiä. Siirrä merkki vasta lisäyksen jälkeen.

Pohjukkalanka on nostettu puikolle.

Pohjukkalanka on neulottu takareunastaan oikein.

Seuraava lisäys tehdään seuraavan silmukkamerkin jälkeen, eli merkki siirretään ensin oikealle puikolle.

Lisäys neulotaan samalla tavalla kuin aiemmin, nostetaan pohjukkalanka vasemmalle puikolle ja neulotaan se takareunastaan oikein.


Toista 2.-3. krs:a vielä 24 kertaa, kunnes työssä on 298 s. Toivottavasti selventävää lisähöpinää

Silmukkamerkit sijaitsevat neljän 2 silmukan levyisen raglansauman molemmin puolin. Raglansaumat (vaikka eihän tässä mitään saumoja ole, kun kaikki neulotaan kerralla) sijaitsevat miehustan ja hihojen rajakohdissa. Lisäykset tehdään aina raglansauman ulkopuolelle, joten tarkkaile, ettei kahden vierekkäisen silmukkamerkin väliin ilmesty lisäsilmukoita. 

Jokaisella oikealla kerroksella neulotaan lisäykset eikä nurjalla kerroksella koskaan lisätä. Jokaisella lisäyskerroksella lisätään jokaisessa kahdeksassa lisäyskohdassa, eli kaikkien neljän raglansauman molemmissa reunoissa. 

Neulomisen iloa! Jatketaan tästä ensi viikolla. 


12 kommenttia:

 1. Voiko tällä idealla tehdä myös aikuisten takin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voi, samat prosenttiosuudet pätevät silloinkin.

   Poista
 2. Raglanvillatakki on helppo muokata aikuiselle sopivaksi. Silloin vaan pääntietä on suurennettava luomalla aloitukseen enemmän silmukoita. Ylhäältäpäin neulottaessa villatakkia on helppo sovittaa neulonnan eri vaiheissa.

  VastaaPoista
 3. hei, miksi lisätään juuri silmukkalukuun 298 saakka? Mistä tietää, mihin saakka on lisättävä? tämä on varmaan ihan selvä juttu mutta ei nyt minulle vaan aukene...

  yst.terv.anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että kysyit! Se tulee yhteensä hihoihin ja miehustaan tarvittavasta silmukkamäärästä. Miehustan silmukkamäärä olisi puserona 204. Villatakkia tehtäessä edestä vähennetään hiukkasen, jotta myöhemmin neulottavat nappilistat mahtuvat mukaan, tässä takissa vähensin 6 s. 204 s sisältää kainalosilmukat, jotka luodaan vasta kaarrokkeen jälkeen, eli kaarrokkeessa silmukoita tarvitaan miehustaa varten 204-16-16-6=166 s. Hihojen silmukkaluvuksi laskimme aiemmin 82 s. Siinäkin luvussa on mukana 16 kainalosilmukkaa, joten yhtä hihaa varten tarvitaan 82-16=66 s. 166+66+66=298 s.

   Poista
 4. Hei, tämä on aivan mahtava laskukaava, en tiennytkään, että tällainen on olemassa. Alan heti suunnitella seuraavaa neuletakkia! Kiitos!
  - Katri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin hyvä?! Ja mikä parasta, ihanan yksinkertainen. Aikuisen naisen takkiin voit lisätä hieman vartalomuotoiluja, niin tulee vielä hienompi.

   Poista
 5. Tämä tuli tilauksesta tämä! suunnitteilla kevääksi villatakit omille lapsille ja juuri raglanvillatakkit :)

  VastaaPoista
 6. Villatakki aloitettu. Kolmen lisäyskierroksen jälkeen on todettava kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti että hei, minähän osaan!

  Kiitos Jenni! Mä olen todellakin sulle ne skumpat velkaa! <3

  VastaaPoista
 7. Onko tuossa lisäyskohdassa unohtunut yksi lisäys? Minusta tuossa tulisi vasta kolme "raglansaumaa" ja yht. 82s. Entä onko jako pääntiellä n. kolmasosa? Eli kolmasosa taakse, kolmasosa eteen ja kolmasosa yhteensä hartioille? Mietin, että mistä nuo silmukkaluvut on saatu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Olet oikeassa, 1. krs:n ohjeesta puuttuu toisen hihan silmukat kokonaan. Korjaankin tuon heti. Sen sijaan silmukkaluvut tulevat ylempänä olevista kokonaissilmukkaluvuista, joista vähennetään kainalosilmukat sekä raglanlisäykset. Ne toki ovat suunnilleen samoissa prosenttisuhteissa toisiinsa kuin kokonaissilmukkaluvutkin, mutta ne kainalosilmukat hieman sekoittavat niitä suhteita.

   Poista
 8. Olisiko mitenkään mahdollista saada ohje aikuisten kokoon vastaavanlaisella langalla kuin tuo lapsen neule? Olen haaveillut tuollaisesta villatakista mutta ohjeita ei oikein tunnu löytyvän...
  -erja-

  VastaaPoista